KOMORNI ZBOR GRGAR, NOVA GORICA

Komorni zbor Grgar, Nova Gorica je bil ustanovljen kot Vokalna skupina Grgar leta 2006. V svojih vrstah združuje pevke in pevce s širše Goriške in zamejstva. Že peto leto deluje v Novi Gorici, od leta 2013 tudi kot samostojno kulturno društvo.

Program zbora obsega različne zvrsti zborovske glasbe. V svoj repertoar vključuje novitete zlasti primorskih skladateljev, napisane prav na pobudo zbora. Z naročili novih priredb ljudskih pesmi skrbi za ohranjanje slovenske ljudske pesmi z lokalnega območja. V 10-letnem obdobju je zbor naročil in premierno izvedel več kot enajst novitet, ki se danes pogosto izvajajo na koncertnih in so del tekmovalnih sporedov vidnejših slovenskih zborov.

Občinstvu se redno predstavlja na različnih revijah, koncertih, domačih in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je prejel že vrsto nagrad in priznanj, ki pevcem predstavljajo dodatno spodbudo in motivacijo ter jih še tesneje povezujejo pri skupnem muziciranju. Člani zbora so posebej ponosni na naslednja priznanja: zlati plaketi na regijskih tekmovanjih v Postojni leta 2009 in 2013, na slednjem so prejeli še nagrado za najboljšo izvedbo skladbe sodobnega slovenskega skladatelja, dve zlati plaketi in priznanje za najboljši zbor v kategoriji ljudska pesem v Bratislavi leta 2010, nagrada za perspektivno zasedbo na tekmovanju Sozvočenja 2010, srebrna plaketa katedrale in priznanje za 1. mesto v kategoriji s prostim programom na Dnevih duhovne glasbe v Splitu leta 2012 in doseženo 1. mesto in nagrada za najvišje uvrščeni zbor tekmovanja na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Zadru 2014.

Zbor sodeluje tudi kot demonstracijski zbor na seminarjih in usposabljanjih za zborovodje v organizaciji JSKD, ki jih vodijo najvidnejši slovenski zborovodje, skladatelji in vokalni pedagogi.

Komorni zbor Grgar, Nova Gorica je v sezoni 2014/15 sodeloval pri izvedbi mednarodnega  projekta ˝Koncert spomina 1914-2014˝ ob obeležitvi 100. obletnice 1. svetovne vojne. V sodelovanju z avstrijskim, slovenskim in italijanskim zborom, solistom ter pihalnim orkestrom so izvedli šest koncertov v Italiji, Avstriji in Sloveniji. Nepozabno je bilo tudi gostovanje v Bruslju oktobra 2015.

Sestav od začetka vodi Andrej Filipič.

Predsednik:
Damjan Faganel
GSM: 051416163
email: damjan.faganel@gmail.com
Naslov: Ulica Gradnikove brigade 25, 5000 Nova Gorica