Kulturno društvo Grgar

Uradna ustanovitev Kulturnega društva Grgar sega v leto 1984, čeprav so z delovanjem gledališke dejavnosti začeli že veliko prej. Zveza kulturnih društev Nova Gorica jim je leta 1983 poslala strokovno pomoč pri delovanju, gospo Berto Ukmar, upokojeno igralko Primorskega dramskega gledališča. Za začetek je bila maja 1983 postavljena na oder Nušičeva enodejanka “Oblast”. S pomočjo g. Berte Ukmar je društvo postavilo na oder kar šestnajst predstav. Po njeni izgubi smo le stežka nadaljevali. Kljub temu so si prizadevali nadaljevati delo in v svoj krog povabili g. Janeza Starino, ki je leta 2001 postavil na oder novo premiero, Trebušonovo poroko. Poleg tega so leta 2002 ustanovili tudi gledališko skupino “mladi oder” ter v društvo privabili osnovnošolce in dijake ter jim tako omogočili kakovostno zapolnitev prostega časa. Še isto leto so odigrali Zvezdico Zaspanko Frana Milčinskega Ježka v režiji Lilijane Humar Plesničar, nakar je leta 2005 sledila Pika Nogavička.

Leto 2004 je bilo zelo pomembno za društvo, saj je dopolnilo 20. obletnico neprekinjenega delovanja. Še posebej je bila v ta namen na grgarskem odru uprizorjena nova premiera. Pod vodstvom igralca g. Radoša Bolčine je gledališka skupina odigrala dramsko delo Revizor (komedija) Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Namisljen bolnik_Foto Anamarija ValanticV režiji Radoša Bolčine so sledile predstave: Ljubezen, uojska, lakota in Razglašeni zbor. Leta 2012 so postavili na oder igro Poruoka sz Matildu. Napisal in režiral jo je Radoš Bolčina s katerim sedaj sodelujejo že deseto leto.
V letu 2013 je društvo sodelovalo pri pripravi niza dogodkov v počastitev 100. obletnice rojstva pesnika in pisatelja Mateja Bora, ki se je rodil v Grgarju. V ta namen je bil v kraju postavljen nov spomenik, posnet dokumentarni film in dramska uprizoritev dela Šel je popotnik skozi atomski vek.
V letu 2014 je društvo praznovalo 30. obletnico neprekinjenega delovanja. V letu 2015 je bila na oder postavljena komedija Moliere: Namišljeni Bolnik.

Bralni klub Grgar, predstavitev v Točki ZKD, 3. 12. 2015, Foto Arhiv ZKDBralni klub GrgarV okviru Kulturnega društva deluje tudi Bralni klub Grgar.
Prvo srečanje je bilo oktobra 2013, slavnostna ustanovitev pa maja 2014. V posameznem bralnem letu pripravijo tematski izbor slovenske književnosti. Bralni klub pomeni branje in pogovarjanje o prebranem. Srečujejo se prvo soboto v mesecu v sejni sobi Kulturnega doma v Grgarju.
Bralni klub sodeluje s Kulturnim društvom Grgar, Krajevno skupnostjo Grgar, Turističnim društvom Grgar, literarnim društvom Govorica iz Nove Gorice in Društvom slovenskih pisateljev.

KONTAKT:
KULTURNO DRUŠTVO GRGAR
GRGAR 47
5251 GRGAR
tel: +386-41-214-318
email: kdgrgar@gmail.com
URADNA SPLETNA STRAN : www.kdgrgar.com

Predsednik: MATEJ ČUBEJ