KULTURNO DRUŠTVO ŽENSKI PEVSKI ZBOR ROŽE NOVA GORICA

PREDSTAVITEV DRUŠTVA

Ženski pevski zbor RožeV letu 2016 bo minilo trideset let, ko je bil v Novi Gorici ustanovljen Ženski pevski zbor Društva upokojencev, predhodnik kasnejšega ŽePZ Nova Gorica in današnjega ŽePZ ROŽE Nova Gorica. Prvih dvajset let je zbor vodila predana zborovodkinja Julica Faganel.

Po njenem odhodu je zbor za tri leta prevzel priznani glasbenik Ivan Mignozzi. V času njegovega vodenja smo si pevke, zaradi delovanja v goriškem prostoru, ki ima v svojem občinskem grbu vrtnico ali rožo, pa tudi zaradi boljše prepoznavnosti zbora, leta 2006 nadele novo ime in postale smo ŽePZ ROŽE Nova Gorica.

Kratek čas je zbor vodil Silvan Zavadlav, zatem pa je vodenje zbora prevzela Andreja Rustja.

 

Ženski pevski zbor Rože v Novi GoriciŽenski pevski zbor ROŽE Nova Gorica združuje ljubiteljice petja iz Nove Gorice in okolice, ki v zboru že vrsto let prepevamo tako ljudske kot umetne pesmi. Trudimo se doseči čim višji nivo na tehnični in umetniški ravni in si posebej prizadevamo k bogatenju kulturnega življenja na goriškem in v širši okolici. Zbor vodi priznana zborovodkinja Andreja Rustja.

Udeležujemo se revije »Goriški zbori pojo« v Desklah in revije » Primorska poje«. Prav tako že tradicionalno organiziramo koncerta v mesecu marcu v počastitev praznika žena z naslovom »ROŽE ZA TVOJ DAN« in ob občinskem prazniku Nove Gorice, ki smo ga poimenovale »ROŽE ZA NOVO GORICO«. Na oba koncerta povabimo uveljavljene slovenske glasbenike iz več glasbenih zvrsti, zbore iz naše okolice, kot tudi  mlade umetnike iz vseh področij.

Zbor rad nastopa tudi na božično novoletnih  koncertih. Med drugim smo pele že na Sveti gori, na Ptujski gori, v cerkvah v Šempasu, Števerjanu, v samostanski cerkvi na Kostanjevici in v braniški cerkvi.

Če nam le čas dopušča, rade nastopamo tudi ob raznih drugih priložnostih in se z veseljem odzovemo vsakršnemu povabilu.

Delovanje zbora je usmerjeno tudi izven meja Slovenije, s koncerti in obiski naših rojakov v tujini. Tako smo nastopale  pri koroških Slovencih, leto zatem smo obiskale največjo skupnost Slovencev v Franciji. Sledijo že dogovorjeni  koncerti pri naših rojakih na češkem, načrtujemo  tudi gostovanja pri Slovencih v naših  bivših jugoslovanskih  republikah, pa še kje.

Zadnja leta, posebej od prihoda Andreje Rustja je zbor ohranil skoraj nespremenjeno pevsko sestavo, kar je botrovalo kontinuiranemu, strokovnemu in uspešnemu delu zbora, kar je porok tudi za nadaljnjo pevsko rast in dobre medsebojne odnose med pevkami.

Predsednica: Sonja Valič
E-mail: zepezb.roze@gmail.com