KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO ŠEMPETER

Kulturno umetniško društvo Šempeter je prostovoljno in nepridobitno združenje državljanov, ki z ljubiteljskim delovanjem bogatijo kulturno življenje svojega kraja in okolice. Ustanovljeno je bilo leta 1994 v Šempetru pri Gorici. Člani društva vsako leto pripravljajo pester in bogat glasbeni, gledališki, pustni in literarni program. V okviru društva delujejo štiri sekcije, in sicer: Župnijski mešani pevski zbor Šempeter, Gledališka skupina KUD Šempeter, Pustna skupina KUD Šempeter in Projektni orkester KUD Šempeter.

Podatki o društvu:
Spletna stran: http://www.kud-sempeter.si/
Spletni naslov: info@kud-sempeter
Naslov: Trg Ivana Roba 4, 5290 Šempeter pri Gorici

Majda Arčon, predsednica
Tel: +386 40 353 164
E-mail: majda.arcon@gmail.comPredstavitev sekcij

Župnijski mešani pevski zbor Šempeter

Kontakt: Matjaž Černic, pevovodja
Tel: +386 40 943 526
E-mail:  cernic.matjaz@gmail.com


Župnijski Mešani pevski zbor Šempeter - Foto Herman DornikŽupnijski mešani pevski zbor Šempeter
je bil ustanovljen leta 1988. Mlad pevski sestav je zapolnil praznino na področju zborovskega petja v Šempetru pri Gorici. Zbor izvaja sakralno glasbo domačih in tujih skladateljev, svoj repertoar pa rad vsako leto nadgrajuje tudi z narodnimi in umetnimi pesmimi. Dejavno sodeluje v kulturnem življenju občine Šempeter-Vrtojba. Povezuje se z drugimi pevskimi sestavi, orkestri ter komornimi skupinami. Poleg rednega sodelovanja pri bogoslužju ob nedeljah in praznikih v domačem kraju, je zbor izvedel vrsto samostojnih koncertov ter sodeloval na mnogih pevskih revijah in festivalih tako doma, kot v tujini (Božičnica na Mirenskem gradu, Goriški zbori pojo, Festival cerkvenih zborov Koprske škofije, Revija cerkvenih zborov Slovenije, Revija pevskih zborov Občine Šempeter – Vrtojba…).  Na Reviji Goriški zbori pojo je v letu 2001 prejel zavidljivo priznanje. Izbran je bil med tri najboljše zbore Goriške (poleg Komornega zbora Nova Gorica in Goriškega okteta). Zbor je redno sodeloval s pokojnim organistom prof. Hubertom Bergantom ter z njim pripravljal razne glasbene projekte, med drugim tudi Haendlov večer s sonatami za orgle in zbor iz veličastnega oratorija Mesija. Zboru je kar nekaj let orglal Danijel Brecelj. Zbor je sodeloval tudi z Godalnim orkestrom glasbenega društva Nova iz Nove Gorice, ki ga je vodil Jurij Križnič. Skupaj s tem orkestrom je pripravil nekaj projektov, ki so jih ponovili na koncertih v raznih krajih Goriške, onstran meje in v Ljubljani. Septembra 2000 so se predstavili na koncertni turneji v Italiji, Švici, Avstriji in kneževini Liechenstein. Leta 2007 se je preizkusil na pevskem tekmovanju cerkvenih zborov cerkvenega zborovskega petja ”Bogomir Špacapan” v Podgori v Italiji, kjer je v mednarodni konkurenci osvojil drugo mesto. V letu 2008, ko je zbor praznoval svojo 20. obletnico delovanja, je prejel zlato priznanje Občine Šempeter-Vrtojba. V letu 2015 je zbor pričel sodelovati s Projektnim orkestrom KUD Šempeter, ki je nastal v letu 2015. Skupaj z orkestrom ter sopranistko Polono Kante Pavlin so pripravili  odmeven koncert Sakralne glasbe. Vodenje zbora je v začetku prevzel Bogdan Brecelj, taktirko je nato vihtela Tjaša Rotar, kasneje pa Ingrid Kragelj. V januarju 2015 je vodenje zbora prevzel Matjaž Černic.

Gledališka skupina KUD Šempeter

Kontakt: Sandra Devetak
Tel: +386 31 697 880
E-mail: aleksandra.devetak@gmail.com

Gledališka skupina KUD Šempeter 17.1.2016 - Foto Dani ArčonGledališka skupina KUD Šempeter (ime se uporablja od leta 2015, pred tem se je skupina predstavljala kot Amaterska dramska skupina KUD Šempeter ali Dramska sekcija KUD Šempeter) je bila ustanovljena leta 2000 pod okriljem Kulturno umetniškega društva Šempeter. Skupina navdušencev je takrat sklenila uresničiti svoje želje po gledališkem ustvarjanju in obenem popestriti kulturno dogajanje v domačem kraju. Sprva so se preizkušali s krajšimi skeči, ki so jih sami napisali in odigrali na različnih prireditvah.

Gledališka skupina v pravem pomenu je zaživela šele leta 2008, ko je uprizorila svojo prvo pravo gledališko predstavo z naslovom TV Šempeter, Lokalna postaja Kemperšče (gledališko-glasbena predstava, 2008) Od tedaj njeni člani vsako leto na oder postavijo daljšo ali krajšo gledališko predstavo različnih žanrov: Vaja zbora (komedija, 2009), Čaj za taščo (komedija, 2011), Čaj za taščo 2 (komedija, 2012), Čaj za dve (komedija, 2013), V gostilni pri Nutovih (gledališko-glasbeno-plesna predstava, 2014), Pogrešani soprog (komična kriminalka, 2015).  Predstava Čaj za dve  je prejela nagrado regijskega selektorja za najboljšo stransko žensko vlogo na Regijskem srečanju gledaliških skupin Severne Primorske – 53. Linhartovo srečanje 2014).

Gledališka skupina KUD Šempeter uprizarja dramska besedila že uveljavljenih avtorjev , še pogosteje pa jih napišejo kar člani sami. S skupino sta sodelovala dramska igralca Radoš Bolčina in Gorazd Jakomini, ki sta režirala vsak po dve predstavi. Tri predstave je režirala Majda Arčon, članica Gledališke skupine. Gledališka skupina s svojimi predstavami nastopa v različnih krajih Primorske in drugod po Sloveniji ter v zamejstvu.  

 

Projektni orkester KUD Šempeter

Kontakt:
Tanja Černic
Tel:+386 40 659 440

Projektni orkester KUD Šempeter - Foto Pavšič ZavadlavProjektni orkester KUD Šempeter je simfonični sestav mladih glasbenic in glasbenikov iz Goriške. Nastal je v januarju 2015 na pobudo dirigenta in avtorja večine aranžmajev, ki jih orkester izvaja, Matjaža Černica. V začetku leta so v sodelovanju z otroškimi in mladinskimi cerkvenimi zbori pripravili program za božično mašo, ki so jo izvajali v Šempetru in sosednjem Štandrežu. Septembra so skupaj z Župnijskim mešanim pevskim zborom KUD Šempeter  ter sopranistko Polono Kante Pavlin pripravili  koncert sakralne glasbe na Sveti  Gori. Zaradi povpraševanja so koncert ponovili še v Šempetru, Biljah, Izoli in Kromberku.

V prihodnje nameravajo sodelovati z različnimii glasbeniki in glasbenimi sestavi  ter publiko navduševati z resno in zabavno glasbo.


Pustna skupina KUD Šempeter

Kontakt: Jakob Batič
Tel:  +386 41 977 406
E-mail: jakob.batic@gmail.com

Pustna sekcija KUD Šempeter - Foto Tomaž NemecZametki naše pustne skupine segajo že skoraj 30 let nazaj, ko smo se skupina prijateljev pričeli šemiti za pustne plese. Prva leta smo obiskovali pustna rajanja v hotelu Planika v Ajdovščini, dvorani v Bukovici ter restavraciji na Marku v Šempetru pri Gorici. Leta 2001 smo se kot skupina prvič udeležili pustne povorke v Sovodnjah in od takrat naprej je to postala vsakoletna tradicija. Na prvi povorki v Sovodnjah je naša skupina štela 6 morskih deklic, naslednje leto 20 ciganov in tako je število udeležencev vsako leto naraščalo. V letu 2015 je na povorkah nastopalo približno 80 zobnih vil v starostnem razponu od 3 do nekje 70 let.

Na pustni povorki v Šempetru pri Gorici je bil naš nastop v letu 2015 deseti po vrsti, sodelujemo pa na njej že od samega začetka. Poleg tega se vsako leto udeležimo še povork v Gorici, Tržiču (Monfalcone) in poleti v Gradežu v Italiji. Za svoje vozove smo prejeli več nagrad.

Pust je čas rajanja, veseljačenja, pustnih šem in norčij. Je čas veselja ob pripravah nanj ter tudi čas, ko skriti za pustno šemo lahko povemo vse tisto, česar si drugače ne bi upali. Naša želja je, da bi še naprej lahko z izvirnimi vozovi sodelovali na raznih pustnih povorkah in karnevalih ter še veliko let razveseljevali ljudi v naši občini, kot tudi v krajih izven Slovenije.