NOVA GORICA 2019 – MESTO KULTURE

NOVA GORICA 2019 – MESTO KULTURE

Mestna občina Nova Gorica že tradicionalno vsako leto posveti posamezni osebnosti ali področju ustvarjanja, ki je pomembno vplivalo na razvoj in ustvarjalnost Goriške. Letos so se na Mestni občini Nova Gorica odločili za povezovanje festivalov v organizaciji kulturnih ustanov in nevladnih organizacij z namenom, da širši javnosti predstavijo kvalitetno in raznoliko kulturno ponudbo na Goriškem skozi vse leto. Festivalsko leto pomembno prispeva tudi h kandidaturi Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Z letošnjim programom festivalskega leta kulture so želeli na Mestni občini Nova Gorica povezati javne zavode in nevladnike na področju kulture, prispevati k prepoznavnosti kulturne ponudbe v mestu ter kvalitetnih umetniških dogodkov v širšem čezmejnem prostoru in prepoznavnosti Nove Gorice kot mesta kulture. Program odraža vrelec kulturnega dogajanja v središču Goriške, bogato festivalsko ponudbo in velike ambicije Nove Gorice v sodelovanju z Gorico po pridobitvi naslova Evropska prestolnica kulture 2025, kreativno ustvarjanje nevladnih organizacij s področja kulture, raznoliko ponudbo kulturnih ustanov in visok nivo društvene kulture. 

PROGRAM FESTIVALSKEGA LETA

FESTIVAL VRTNIC 26. april–26. maj

Nova Gorica in njena zbirka burbonk na Kostanjevici sta središče Festivala vrtnic, ki obiskovalcem ponuja niz dogodkov, povezanih z vrtnicami: predavanja in delavnice, koncerte, fotografske in druge razstave, vodene oglede zbirke burbonk in rožnih nasadov, pa tudi tematsko kulinarično in sprostitveno ponudbo v mestu vrtnic.

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic

www.vrtnice.info

gdlvrtnic@gmail.com

+386 41 320 990  

FESTIVAL MLADINSKE KULTURE VIZIJE 17.–19. maj

Festival Vizije je največji, najkvalitetnejši in najbolj raznolik festival mladinske kulture v Sloveniji. Namenjen je mladinskim gledališkim in lutkovnim skupinam, glasbenim zasedbam, literarnim in likovnim ustvarjalcem. Predstave, glasba in likovni izdelki v njihovi izvedbi so vedno sveži, domišljeni in družbeno kritični.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

www.jskd.si

oi.nova.gorica@jskd.si

+386 5 335 18 50/52  

R.o.R 29.–30. maj, 1.–8. junij

R.o.R je festival sodobnih in intermedijskih praks, ki v Šempasu ponuja domačim in mednarodnim umetnikom tudi rezidenčni program. Avtorji v sodelovanju z lokalno skupnostjo pripravijo kreativne delavnice, razstave, predstavitve in performanse, ki bodo tudi v središču Nove Gorice.

BridA zavod za sodobno umetnost

www.brida-kud.si

www.brida.si

brida@siol.net  

MESTO KNJIGE 31. maj–8. junij

Knjižni festival Mesto knjige v središču Nove Gorice ponuja obiskovalcem knjižni sejem, srečanja s slovenskimi in tujimi avtorji, pogovore, recitale, koncerte, razstave, delavnice in sprehode. Posebnost festivala je osrednja tema, okrog katere se vijejo in pretakajo dogodki. V središču letošnjega festivala so vode.

Društvo humanistov Goriške

Mesto knjige 2019: VODE

katja.pahor@razpotja.si

+386 40 630 960  

GLASBENI VEČERI TABOR 6.–8. junij

Glasbeni večeri Tabor so tradicionalni mednarodni festival, ki poteka prvi vikend junija v strnjenem naselju Tabor nad Dornberkom. Slikovita primorska vasica se skupaj s prebivalci in obiskovalci festivala zlije v edinstven dogodek zborovske, instrumentalne, likovne, filmske, literarne in druge umetnosti ter domače kulinarike in vrhunskih vin. Tabor je s svojo arhitekturo čudovit ambient za prireditve na prostem.

Bevkov trg v Novi Gorici, 6. junij 2019

Tabor nad Dornberkom, 7. – 8. junij 2019

Moški pevski zbor Provox in Zveza kulturnih društev Nova Gorica v sodelovanju z Društvom Tabor nad Dornberkom, Društvom Zapisi in JSKD Nova Gorica

www.zkdng.si

zkd.nova-gorica@guest.arnes.si

+386 5 333 03 11  

MEDNARODNO SREČANJE SAKSOFONISTOV SAXGO19               25. junij–1. julij

Poleti se Nova Gorica za teden dni spremeni v prestolnico saksofona. SAXGO, festival z najdaljšo tradicijo v mestu, predstavlja z mednarodno udeležbo glasbenikov najnovejše trende saksofonske glasbe, popularizira jazz in klasični saksofon ter nudi priložnost mladim saksofonistom, da stopijo na koncertni oder. Bienalno se festivalu pridružujeta tudi mednarodno tekmovanje in delavnice s priznanimi mentorji.

Kulturni dom Nova Gorica

www.kulturnidom-ng.si

pr@kulturnidom-ng.si

+386 5 33 540 13  

GLASBE SVETA junij, julij, avgust

Mednarodno zastavljeni program festivala Glasbe sveta predstavlja glasbenike, ki se v svojem ustvarjanju naslanjajo na dediščino različnih ljudskih godb ali na več desetletij uveljavljene glasbene vzorce, katerim skozi lastno izražanje vnašajo sodobne glasbene izraze in poetike. Z letošnjim sloganom »En festival, dve mesti, več kultur« se koncerti z vrta gradu Kromberk selijo tudi v Gorico.

Goriški muzej in Kulturno umetniško društvo Morgan

http://glasbesveta.org

kud.morgan@gmail.com

+386 41 456 754  

ANA DESETNICA 2.–4. julij

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica spreminja pogled na javni prostor in ga odpira za umetnost in ljudi. Tudi v Novi Gorici bo izbrane urbane kotičke napolnila s kvalitetno produkcijo svetovnega uličnega gledališča in jih za kratek čas predrugačila v prostor oddiha, srečevanja in druženja prebivalcev in obiskovalcev mesta.

Gledališče Ane Monro in SNG Nova Gorica

www.anamonro.si

www.sng-ng.si  

FLORES MUSICAE 19.–22. september

Flores Musicae je edini festival stare glasbe v zahodni Sloveniji, ki se posveča predvsem obujanju srednjeveške in renesančne glasbene zapuščine. Poleg raziskovanja stare slovenske glasbene dediščine, festival oživlja tudi bisere kulturne dediščine, kot so gradovi, cerkve in dvorci. Koncertom se pridružujejo še predavanja in delavnice s priznanimi slovenskimi in uveljavljenimi tujimi glasbeniki ter strokovnjaki tega specifičnega glasbenega področja.

Kulturni dom Nova Gorica

www.kulturnidom-ng.si

pr@kulturnidom-ng.si

+386 5 335 40 13  

POKLON VIZIJI 13.–16. oktober

Filmski festival Poklon viziji vnaša v goriški čezmejni prostor nabor kakovostnega avtorskega filma, ki preko opusa prejemnikov nagrade Darko Bratina ponuja priložnost za poglobljeno debato in refleksijo o aktualnih temah družbe. Letošnja novost je programski sklop Prvi poleti. Ta na veliko platno prinaša dela mladih in prodornih mednarodnih avtorjev, ki svobodno in neustrašno raziskujejo nove filmske govorice.

Zavod Kinoatelje

www.kinoatelje.it

zavodkinoatelje@kinoatelje.it

+386 41 353 261  

OKTOBER JAZZ 23. –26. oktober

Festival Oktober jazz je tradicionalni jesenski zmenek z jazzom, ki nastaja v čezmejnem sodelovanju z italijanskim festivalom Jazz&Wine of Peace. V preteklih edicijah festivala so že nastopila priznana imena iz Evrope, Argentine, Izraela, Senegala in ZDA. Tudi letošnji program prinaša na Goriško jazziste mednarodnega kova.

Kulturni dom Nova Gorica

www.kulturnidom-ng.si

pr@kulturnidom-ng.si

+386 5 335 40 13  

HARMONIKADA 12.–17. november

Harmonikada je glasbeni festival, ki v ospredje postavlja harmoniko kot koncertno glasbilo v vseh njenih žanrskih razsežnostih. V Novi Gorici bodo v okviru Harmonikade nastopila najvidneješa imena sodobne harmonike tako iz Slovenije kot tujine. Slišali jo bomo odeto v zvoke klasičnih skladb, temperamentno v jazzovskih ritmih in ganljivo nostalgično v etno melodijah. Manjkali pa ne bodo niti trši rock komadi …

Kulturno umetniško društvo Krea

kud.krea@gmail.com

+386 41 860 294  

PIXXELPOINT 15.–23. november

Festival sodobnih umetniških praks izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev. Letošnji koncept »Preverjena resničnost; Delo na vmesniku se nadaljuje« vabi umetnostne praktike ter njihove producente, da preverijo aktualno dostopno resničnost in negujejo dvom o dogajanju na vmesniku. Prav tam se odvijajo nemara še zadnje prerazporeditve moči pred kapitulacijo človeka pod vsemogočnim strojem, ki krmili čustva, preureja misli in laže čutom.

Kulturni dom Nova Gorica

www.pixxelpoint.org

mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

+386 5 33 540 15  

Dogodki festivalskega dogajanja Nova Gorica – Mesto kulture 2019 so javnega značaja. Z obiskom dogodkov soglašate, da se vas sme fotografirati ali posneti in posnetek objaviti na spletni strani, na družabnih omrežjih in v drugih tiskovinah za promocijske ali arhivske namene Mestne občine Nova Gorica in posameznih organizatorjev festivalov. Namen snemanja je namreč dokumentiranje aktivnosti, obveščanje javnosti o našem delu in dogodkih ter promocija. Če se ne želite pojavljati na fotografijah ali posnetkih, vas vljudno prosimo, da se med fotografiranjem ali snemanjem umaknete.