Loading dogodki

Prihajajoči dogodki

dogodki Search and Views Navigation

Dogodek Views Navigation

oktober 2021

Goriška zborovska srečanja, X. leto, 2. koncert

24 oktobra @ 17:00 - 18:00
Cerkev svetega Silvestra v Šempasu Nova Gorica, Slovenija
Brezplačno

Predstavitev programa

Skozi stoletja, vse do današnjega časa, se glasba od drugih umetniških področij razlikuje po tem, da njen sakralni del zavzema enakovreden del glasbene umetnosti tudi izven bogoslužnega prostora; zlasti zborovska ustvarjalnost je močno prepletena s sakralnimi deli. Nove skladbe na duhovna besedila, predvsem v latinščini, nenehno nastajajo tudi danes. V glavnem niso namenjena bogoslužju, ampak koncertnemu odru.
Ob nedeljah in praznikih pa pri verskih obredih v cerkvah živi nabožna glasba svoje življenje v slovenskem jeziku. Nocojšnji koncert je podoba slednjega. Sprehodili se bomo skozi cerkveno leto povprečnega slovenskega kora. Ta glasba običajno ni deležna aplavzov in nagrad, ampak duhovno bogati generacije vernikov, ki jo pojejo ali samo poslušajo.
Zakladnica sakralnih skladb je za vsako cerkveno obdobje in praznik zelo velika. Na sporedu so skladbe »klasikov« cerkvene glasbe in sodobnih skladateljev, nekatere na besedila Filipa Terčelja, šturskega rojaka, duhovnika in kulturnega delavca, preganjanega pod fašizmom in umorjenega po vojni, po katerem se zbor imenuje.
Sestavni del mašnega bogoslužja vsakega liturgičnega obdobja, tudi nocojšnjega koncerta, so stalni mašni deli. Duhovnik, msgr. Jože Trošt, vsestranski glasbenik, predvsem pa viden skladatelj slovenske cerkvene glasbe našega časa, je napisal petindvajset maš za različne zasedbe in priložnosti, vse v slovenščini. Njegov opus odlikuje odločen stavek brez romantičnih leporečij in ponavljanj ter modernističnih dodatkov, sodoben glasbeni izraz pa bogatijo elementi ljudskega, tradicije, polifonije in modalnosti. Dve njegovi maši, Mašo za ljudsko petje in Deveto mašo, prepevajo skoraj v vsaki župniji. V letošnjem pevski sezoni je osemdesetletnik. Ob okroglem jubileju se z izvedbami stavkov iz njegovih maš skladatelju zbor poklanja in zahvaljuje za njegov bogat skladateljski opus.

Zbor Filipa Terčelja Šturje iz Ajdovščine je prijateljska, vesela skupina z dolgo tradicijo. Združuje liturgične sodelavce, ki z glasbi lastno govorico, melodijami in harmonijami, posredujejo sporočilo veselega upanja. Zbor prepeva vsako nedeljo pri sveti maši za župnijo ter pri cerkvenih praznikih in slovesnostih. V slovo zapoje na pogrebih, za srečo na porokah, v zahvalo pri obletnicah, večkrat izvede tematske koncerte kot so božični, postni koncert, koncert Marijinih pesmi, ipd. Obvlada širok repertoar sakralnih skladb in trideset maš. Programsko sledi tradicionalnim skladbam, posega pa tudi po novitetah in jih krstno izvede. Večkrat je prepeval izven domače župnije, tudi v tujini. Na leto sodeluje pri okrog stodesetih dogodkih in javno zapoje okrog tisoč skladb.

Marinka Šuštar je štiri desetletja poučevala na osnovni šoli v Ajdovščini.
Z otroškim in mladinskim zborom ajdovske šole je na tekmovanjih prejela mnogo priznanj ter posebnih nagrad. Z zboroma je posnela več zgoščenk. Z mladinskim zborom je petnajstkrat gostovala v tujini. Več let je bila vodja študijske skupine za zborovsko dejavnosti in predavala na regijskih in republiških zborovskih seminarjih, je članica komisij na revijah in tekmovanjih. Na njeno pobudo so mnogi skladatelji napisali nove skladbe za otroške zasedbe, ki jih je tudi krstno izvedla. Za svoje delo je prejela več priznanj, med njimi najvišje državno priznanje na področju šolstva.
Mešani zbor domače župnije vodi petindvajseto leto.

Ana Trošt je profesorica likovne umetnosti in organistka. Na ljubljanski Orglarski šoli je pri mag. Poloni Gantar zaključila program podiplomske orgelske igre. Je organistka v domači župniji Col, z zbori in pevci solisti Vipavske doline sodeluje pri cerkvenih obredih in na koncertih.

Preberite več »
+ Izvozi dogodke