Glasbeno društvo NOVA Nova Gorica

PREDSTAVITEV DRUŠTVA

Mladinska filharmonija NOVAGlasbeno društvo NOVA je bilo na pobudo novogoriških glasbenih ustvarjalcev ustanovljeno jeseni leta 1996. Sočasno je začel redno delovati 20-članski Komorni orkester NOVA, društvu pa se je pridružil tudi Big band NOVA, ki je sicer deloval že od 1995. Z leti sta se zasedbi razvijali, pridobivali na poslušalstvu, uvajali nove člane in širili sodelovanje z glasbeniki iz slovenske in svetovne glasbene scene. Jeseni 2010 se je pod okriljem društva izoblikoval nov glasbeni sestav – mednarodni simfonični orkester NOVA filharmonija, ki je trenutno edini takšen redno delujoči sestav v širši goriški ter vzhodni severnoitalijanski regiji. Poleg orkestrov v Glasbenem društvu NOVA delujejo še manjši, komorni sestavi NOVA, projektni sestavi, jazz skupine ter izobraževalni sistem Akademija NOVA. Društvo prireja tudi več koncertnih ciklov: koncertni cikel Glasbeni večeri v Bukovici, poletni festival Glasbeno poletje na Vogrskem, glasbeni cikel Glasba na Gori in koncertni cikel na Sv. Gori Glasbena prikazovanja.

PREDSTAVITEV SEKCIJ

NOVA FILHARMONIJA, MEDNARODNI MLADINSKI SIMFONIČNI ORKESTER

Simon Perčič, glasbeni vodja

NOVA filharmonija, simfonični orkester Glasbenega društva NOVA, je kot avtonomno glasbeno telo začela delovati leta 2010, ko je vodstvo orkestra prevzel dirigent Simon Perčič. Takrat so se dolgoletne sanje o redno delujočem goriškem simfoničnem orkestru pričele uresničevati. Mednarodni orkester sestavlja okrog osemdeset glasbenikov, ki prihajajo z Goriške in Furlanije Julijske krajine. To so dijaki in študenti slovenskih in italijanskih konservatorijev in akademij, nadarjeni osnovnošolci, ljubitelji ter občasno tudi profesionalci. Sodelovanje v orkestru je edukativno v več ozirih: vzgaja zakonitosti orkestrske igre, približuje zahtevno glasbo in spodbuja disciplino, strpnost, sprejemanje v mladostniških letih. Na leto NOVA filharmonija realizira vsaj dva programa. Programsko predstavlja dela prodornih in pri nas redko izvajanih skladateljev. Skrbno izbrani koncertni programi presegajo žanrske meje in so namenjeni širokemu krogu poslušalstva. Vse pogosteje vključuje skladbe železnega repertoarja v dokaz o umetniški prizadevnosti orkestra. NOVA filharmonija je edinstven orkestrski sestav, ki s svojim delovanjem rahlja meje med profesionalno in amatersko umetnostjo. S pristopi in umetniškim kredom pa postavlja nove smernice na kulturnem polju mladinskega glasbenega ustvarjanja.

BIG BAND NOVA

Big Band NOVAUstanovitev Glasbenega društva NOVA (Nova Gorica) in nastanek Big Banda NOVA sta tesno povezana. Big Band NOVA je prva zasedba, ki deluje, in to nepretrgoma, od odprtja društva leta 1996. V njej sodelujejo mladi talenti, ljubitelji in profesionalni glasbeniki. Big Band NOVA je postal širše prepoznaven ansambel, s katerim nastopajo mnoge slovenske pevske zvezde od Nuše Derenda, Darje Švajger in Alenke Godec do Ota Pestnerja, Janeza Bončina – Benča in Vlada Kreslina, s katerim je leta 2014 gostoval v Križankah na Festivalu Ljubljana. Sodelovanja s primorskimi ustvarjalci so na rednem programu (Tinkara

Kovač, Anika Horvat, Tulio Furlanič in drugi). Med posebne uspehe se uvrščata koncert s priznano ameriško jazz pevko Gwen Hughes in večkratna turneja z gospel divo iz Kalifornije Sherrito Duran. Repertoar Big Banda NOVA raste po številu skladb in tudi slogovno; od swinga, latino in jazz glasbe do funka, avtorskih priredb in izvirnih del članov – Anžeta Vrabca, Boštjana Simona, in Damijana Valentinuzzija – slednji zasedbo tudi vodi.

KOMORNE SKUPINE NOVA

Zvesti člani NOVA filharmonije, ki muzikalno rastejo skupaj z repertoarjem in gradijo ime zasedbe, odigrajo pomembno vlogo pri razvoju orkestra. Ti, ki zasedajo solistična mesta in so vodje posameznih sekcij glasbil, predstavljajo srce orkestra. Njihov ustvarjalni utrip se dodatno razbohoti z muziciranjem v izbranih komornih skupinah. NOVA filharmonija predstavlja umetniški prostor za štiri redno delujoče glasbene skupine, ki se posvečajo komornemu repertoarju. Nekatere med njimi so že tradicionalne, druge pa rosno mlade. Umetniški domet nadarjenih glasbenikov omogoča izvajanje žanrsko širok program. Srečamo jih na odmevnih klasičnih koncertih, namenjenih mladim glasbenikom, festivalih, diplomatskih sprejemih, slavnostnih sejah in poročnih slavjih. Radi nastopajo tudi na šolskih odrih, kjer s svojimi odprtimi pogledi približujejo razumevanje glasbe najmlajšim poslušalcem.

Godalni kvartet NOVA: dve violini, viola, violončelo

NOVA komorna skupina Cellostrike: osem violončelov

Kvintet NOVArt: flavta, oboa, klarinet, rog, violončelo

TrobiNOVA: dve trobenti, rog, pozavna, tuba

PROJEKTNE SKUPINE NOVA

Glasbeni vodja NOVA filharmonije, Simon Perčič, s svojo ustvarjalno vizijo in bistrimi glasbenimi zamislimi, daje nadarjenim in ambicioznim članom orkestra vedno nove in domiselne izzive. Projektne komorne skupine in ansambli so posebna veja delovanja NOVA filharmonije. V teh izvirnih zasedbah gostujejo na povabilo opazni in nagrajeni mladi glasbeniki s konservatorijev in akademij tudi izven slovenskih meja. Tako v zasedbah na področju izvajanja in zastopanosti članov vlada mednarodno razpoloženje – kozmopolitsko vzdušje. Programske umetniške priložnosti predstavljajo dodaten bleščeči kamenček v mozaiku projektno delujočih skupin, kar je dodatna odlika delovanja NOVA filharmonije.

novaBRASS – trobilni ansambel s tolkali

novaWINDS – pihalni ansambel

Komorni orkester NOVA

1, 2, 3 … jazz groups NOVA

Pod vodstvom pianista, skladatelja in aranžerja Anžeta Vrabca, sicer nekdanjega dirigenta Big Banda NOVA, ki tudi redno piše za potrebe društva NOVA, se posamezni profesionalni glasbeniki – dobri prijatelji Big Banda NOVA – za različne priložnosti združijo v ad hoc jazz zasedbe in nastopajo povsod tam, kamor jih povabijo. Ti glasbeniki so prave jazzistične duše, ki jih nobena situacija ne preseneti, saj so po srcu mojstri improvizacije. Pa naj pri tem govorimo o glasbi, ki jo izvajajo polni navdiha, ali o različnih koncertih, na katerih gostujejo. Tudi glasbenim željam organizatorja ali poslušalcev radi ustrežejo. S svojim doživetim muziciranjem in brezkompromisno kakovostnimi izvedbami vedno prepričajo občinstvo. Predvsem pa ustvarijo kulsko atmosfero jazzovskih razsežnosti.

Akademija NOVA

Akademija NOVA je izobraževalna iniciativa namenjena pridobivanju interpretativnih veščin solistične ali komorne igre. Šolanje ponuja izpopolnjevanje, ki je oblikovano v smislu specialnih mojstrskih tečajev oziroma individualnih lekcij in poteka enkrat mesečno od oktobra do maja v prostorih Zveze kulturnih društev Nova Gorica. Študijska srečanja vodijo uveljavljeni, visoko priznani in zanimivi glasbeniki iz Slovenije in tujine. Tečaji vključujejo več glasbil, med drugim trobento, violino, violončelo in harfo. Tisto, kar je najprivlačnejše pri Akademiji NOVA so nedvomno gostujoči mentorji, ki zasedajo vrhunska glasbena mesta v dobro znanih orkestrih. Prednost šolanja je v tem, da imajo mladi glasbeniki možnosti delati s priznanimi interpreti z visoko izobrazbo iz prve roke.

Glasbeno društvo NOVA
Gradnikove brigade 25
5000 Nova Gorica
Predsednik: Kristjan Stibilj

Uradni telefon društva: 031 686 607
Spletna stran: http://www.gdnova.si
E-mail: info@gdnova.si

FACEBOOK – všečkaj nas / like us

YOUTUBE – oglej si videe / check our videos