KULTURNO PROSVETNO DRUŠTVO FRANC ZGONIK BRANIK

PREDSTAVITEV

Ustanovni občni zbor Kulturno prosvetnega društva Franc Zgonik je bil 5. aprila 1952, formalna registracija društva je bila dokončana 4 leta kasneje, ko je 15. 5. 1956 društvo dobilo uradno dovoljenje za delovanje. V skoraj sedemdesetletnem obdobju neprekinjenega delovanja društva je delovalo več sekcij: instrumentalna skupina, tri dramske skupine, mešani pevski zbor, ženski pevski zbor, moški oktet, ženska vokalna skupina. Trenutno so aktivne naslednje tri sekcije: moški pevski zbor, ki neprekinjeno deluje od leta 1960 in ima zato med vsemi sekcijami društva najdaljši staž, plesna skupina in sekcija ustvarjalna druženja. Društvo je izdalo dve knjigi ter več publikacij, s katerimi raziskuje in opisuje bogato krajevno zgodovino. Od ustanovitve pa vse do leta 1982 je društvo vodilo krajevno knjižnico, ki je nato prešla pod okrilje Goriške knjižnice Franceta Bevka. Ne smemo pozabiti fotografov, ki s posnetki kraja in dogodkov obogatijo številne kulturne prireditve, ki jih organizira društvo v Kulturnem domu Branik in obenem dokumentirajo društvene aktivnosti.

Raznolikost aktivnosti in sekcij omogoča dolgoživost Kulturno prosvetnega društva Franc Zgonik Branik, ki se prilagaja spremembam in načinom življenja ter željam in potrebam krajanov po kulturno umetniškem delovanju, druženju in ustvarjanju.

Moški pevski zbor Franc Zgonik Branik Foto atelje Pavšči Zavadlav - arhiv JSKD NGMoški pevski zbor Franc Zgonik prihaja iz Branika. Tradicija petja v tem kraju je dolga. Zbor se namreč lahko pohvali z več kot 55 let neprekinjenega delovanja. V svoji polstoletni zgodovini je dosegel vrsto uspehov ter prejel številna priznanja. Svoj delež k podiranju meja, ki so ločevale slovenski narod, je prispeval kot soustanovitelj pevske revije Pesem ne pozna meja.  Hkrati pa je na lokalnem nivoju venomer prestavljal enega od stebrov kulturnega življenja Branika. Zbor danes deluje v pomlajeni zasedbi, saj je marca 2006 pobudo prevzela mlajša generacija. Skupaj z nekaterimi člani prejšnje zasedbe in najprej pod taktirko Mirana Rustje, zadnja leta pa pod vodstvom Jerneja Rustje, redno sodeluje na prireditvah v domačem kraju ter na regionalnih revijah. Gostoval je tudi na na Madžarskem, Švedskem, v Makedoniji ter Nemčiji.

https://www.facebook.com/Mopz-Franc-Zgonik-iz-Branika-121380724559921/?fref=ts

Foto: Foto Pavšič Zavadlav, Solkan (arhiv JSKD Nova Gorica)

Plesna skupina Nefes Foto Adriana PiskV Plesni skupini Nefes so zbrane ljubiteljice orientalskega plesnega izročila in daljne vzhodne kulture. Vsaka ima svojstven in izviren stil prepleten s plesno energijo, ki jo izraža skozi gibe in čare orientalske glasbe. Izpiljena in prefinjena plesna tehnika in odrska plesna umetnost sta popolno izpolnjeni z unikatnimi ročno izdelanimi kostumi, ki jih članice same pridno šivajo in nenehno izpopolnjujejo.

https://www.facebook.com/groups/203294113017704/?fref=ts

Foto: Adriana Pisk

Ustvarjalna druženja Branik Foto Teja GvardjančičUstvarjalna druženja so pričela s svojo aktivnostjo decembra 2012 s prostovoljno in dobrodelno prireditvijo Ustvarjalnice in umetniški sejem domačih izdelkov v Braniku. Od takrat naprej se aktivnosti kar vrstijo: različne otroške delavnice, potopisna predavanja, gong kopel, veganska delavnica, šivalni tečaj… Zanimajo nas vse trenutno aktualne teme in dogajanja v vsakdanjem življenju;  znanja in prakse se izvajajo po povpraševanju in željah posameznikov. Že nekaj let uspešno sodelujemo s Krajevno skupnostjo v Braniku, kjer letno organiziramo sejem domačih ustvarjalcev, ki nadvse uspešno dopolnjuje B’ndimsko kvatrnico. Tudi priprava dekoracije v dvorani  v namene kulture je skupaj z aranžiranjem večkrat naše delo.

https://www.facebook.com/UstvarjalnaDruzenjaVBraniku/?ref=hl

Foto: Teja Gvardjančič

Podatki:

Kulturno prosvetno društvo Franc Zgonik Branik

Branik 75, 5295 Branik

Predsednica: Zalka Jereb

Tel.: 051 343 176

Email: zalka.jereb232@gmail.com