SRBSKO KULTURNO DRUŠTVO SLOGA NOVA GORICA

SKD SlogaPrva promocija društva je bila 13. 01. 1996 in danes lahko rečemo, da smo tega dne postavili stabilne temelje V vseh teh letih se je društvo borilo za ohranitev in razvoj srbske tradicije ter kulture s številnimi aktivnostmi ter poskušalo na čim bolj originalen način promovirati in predstaviti bogastvo srbskega rodu.

Ker smo vedeli, da je izjemno pomembno ohraniti srbske tradicije v kraju kjer živimo, še posebej prenos samih običajev na mlade, smo v društvu že na samem začetku ustanovili več sekcij. Ustanovili smo folklorno, pevsko, športno, motoristično in dramsko sekcijo. Folklorna sekcija je bila sestavljena iz treh skupin: najmlajše, ki jo obiskuje okrog štirideset članov, prve ekipe, ki jo sestavlja okrog trideset članov pa vse do veteranov. Vsako leto meseca septembra po folklorni manifestaciji „Razigrana srca“, društvo vpisuje tudi nove člane v novo folklorno skupino, kjer zainteresirani dobijo osnovna znanja o tradicionalnih plesih in začutijo trepet srca ob obiskovanju folklore.

Folklorna skupina SKD SlogaSrbsko kulturno društvo „Sloga“ se je leta 2012 s koreografom Milanom Glamočaninom  prvič kvalificiralo na 17. Evropsko tekmovanje v srbskih folklornih plesih diaspore in Srbov v regiji, ki je potekalo v Čačku. Naša mladina je tam pokazala izjemno voljo in vnemo, da „Slogo“ predstavi v čim lepši luči. Od štiridesetih društev iz cele Evrope smo zasedli osemindvajseto mesto, kar je velik uspeh za tako mlado ekipo. Naslednje leto v Nišu pa smo zasedli petindvajseto mesto, kar je tudi znak, da smo napredovali in, da se lahko primerjamo z ostalimi ekipami, ki imajo več izkušenj. Velika želja našega društva, naših članov folklorne skupine in vseh ljudi, ki so se zadnjih sedem let aktivno ukvarjali s folklorno skupino se je izpolnila leta 2014 v Banjka Luki, ko je naša folklorna skupina osvojila srebrno priznanje (prvih osem skupin prejme zlato, drugih osem srebrno in ostalih osem pa bronasto priznanje).

Mlajša folklorna skupina SKD SlogaSrbsko kulturno društvo „Sloga“ v letošnjem letu 2016 praznuje svojo dvajseto obletnico in vse bi želel spomniti na vse tiste ljudi, ki so na svojih ramenih nosili veliko breme vsa ta leta  in to so člani Izvršnih odborov od leta 1995 pa do današnjega dne.

„Sloga“ zelo dobro sodeluje z institucijami v naših domovinah, posebej pa lahko poudarim, da odlično sodelujemo z Mestno občino Nova Gorica in lokalnimi oblastmi, ki imajo veliko razumevanja z delom našega društva. Iz osebnih izkušenj lahko povem, da naša občina odobrava večino naših projektov. Veliko nam pomeni tudi naše članstvo v Zvezi kulturnih društev Nova Gorica, saj ima naša folklorna skupina z njihovo pomočjo in pomočjo Mestne občine Nova Gorica na razpolago brezplačne prostore za vaje.

Velika želja in volja je, da svoje navade in običaje ohranimo.  Ljubezen do jezika, plesov in iger, nas vse skupaj žene naprej. Trdo delo in veliko potrpljenja, iskreni prijatelji in veliko lepih trenutkov v »domačem« okolju, kjer naj ne bi pozabili vrednote doma, je cilj našega društva in vseh članov.

Zapisal:
Ilija Janković, predsednik Nadzornega odbora SKD „Sloga“

Naslov: Cesta IX. Korpusa 54, 5250 Solkan

Predsednik: MIĆO JAĆIMOVIĆ